Scoliose of Kyfose/lordose

Scoliose
Scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn verschillende soorten scoliose, zoals een niet structurele (of functionele) scoliose en de structurele scoliose. Een structurele scoliose is een scoliose die al vanaf jonge leeftijd aanwezig is waarbij de wervels ten opzichte van elkaar gedraaid staan. Een niet structurele of functionele scoliose ontstaat vaak als gevolg van pijn, beenlengteverschil of door een duidelijke voorkeurshouding. Als de scoliose op jongere leeftijd ontstaat, bestaat de kans op verergering van de verkromming, doordat het skelet nog niet is volgroeid.
Een scoliose heeft de neiging om te verergeren tijdens de groei. Vroegtijdig ontdekken is daarom van groot belang. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en is correctie van de verkromming beter mogelijk dan op latere leeftijd.

Door middel van oefeningen en houdingsadviezen kun je de scoliose tegen werken en er zoveel mogelijk uitstrekken. Zodat je verergering tegen kunt gaan, en door tegen de scoliose in te bewegen je spieren actiever te gebruiken.

 

Kyfose/Lordose

Een kyfose is een bolling van de rug, m.n. de bovenrug en een lordose is een holling van de rug, m.n. de onderrug.
Als een lordose of kyfose te groot is kan dit lichamelijke klachten geven, bijvoorbeeld nek- hoofdpijn- of rugklachten.

Door middel van houdingscorrecties en oefeningen kun je ervoor zorgen dat de rug zoveel mogelijk gestrekt is met een natuurlijke holling en bolling.